Introductie

De techniek zorgt ervoor dat ’s ochtends de wekker gaat, er een geroosterde boterham uit de broodrooster komt en dat een TomTom je naar de plek van bestemming kan brengen. Maar de techniek zorgt ook maar al te vaak voor vieze bodems, smeltende ijskappen en aangetaste landschappen. Kortom, techniek is niet weg te denken in de samenleving, maar de nadelige effecten moeten wel beheersbaar blijven. Om te kunnen volgen waar de technische ontwikkeling toe leidt is informatie noodzakelijk, heldere gegevens om het maken van besluiten te kunnen onderbouwen.

Als wetenschapsjournalist lever ik informatie. Al meer dan dertig jaar! Informatie in de vorm van pasklare, goed leesbare berichten, artikelen, achtergrondverhalen en interviews over de meeste recente ontwikkelingen op het gebied van de techniek. Ook werk ik mee aan langdurige projecten zoals het verzorgen van nieuwsbrieven en jaarverslagen of het schrijven van boeken. Dit gebeurt zowel op verzoek van opdrachtgevers als op eigen initiatief. Voorbeelden van eigen werk zijn te vinden op de pagina’s Artikelen en Boeken.


Rijkert Knoppers

Curriculum vitae
Na mijn studie werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en onder meer werkzaam te zijn geweest bij de Universiteitsbibliotheek Amsterdam en duurzaam techniekbedrijf De Twaalf Ambachten begon ik rond 1985 als freelance journalist artikelen te schrijven over milieu, techniek en ontwikkeling.
Dit onder meer in NRC-Handelsblad, Milieu Magazine, Technisch Weekblad, Duurzaam Bouwen, EOS en Energie Plus.