Simpele keukenuitbouw wordt een energiebesparingsvoorbeeld

Een alledaagse rijtjeswoning in ’s Hertogenbosch is het eerste particuliere energieneutrale huis in Nederland. Rijk worden de eigenaars er niet van.

Rijkert Knoppers
In: NRC/Handelsblad 24 oktober 2014

Eigenlijk is er weinig opvallends te zien aan de hoekwoning aan de Orduynenstraat in ’s Hertogenbosch. Dat het dak bedekt is met zonnepanelen is tegenwoordig niet echt bijzonder, wel springt in het oog dat de gevel zo’n 15 centimeter uitsteekt ten opzichte van de naastgelegen woningen. Het werkelijke grensverleggende van dit huis van Tom Godefrooij en Marja de Hart blijft in wezen onzichtbaar: dat is dat de woning energieneutraal is. ‘Een van de belangrijke ingrepen is de grondige kierdichte isolatie van de woning. Om ruimte te besparen hebben we ervoor gekozen om de gevels aan de buitenkant te isoleren,’ vertelt Godefrooij. ‘Voor de energievoorziening hebben we naast de zonnepanelen bijvoorbeeld ook een gecontroleerd ventilatiesysteem, die uit de afgevoerde ventilatielucht warmte terugwint.’ Aardig detail is de zogeheten Kickspace, een plintverwarming onderin het keukenblok, die aangaat als de kamertemperatuur daalt tot 10 graden Celsius.
Aanleiding tot de renovatie was de wens om een uitbouw te realiseren voor de keuken. Tijdens het zoekproces naar de beste aanpak kwamen Godefrooij en De Hart in contact met EnergieNUL73, een initiatief van gemeente ’s Hertogenbosch om woningbezitters uit te dagen hun eigen woning energieneutraal te maken. ‘Hierdoor raakte wij gemotiveerd om ons huis radicaler aan te pakken,’ aldus De Hart. ‘De oorspronkelijke, in 1960 gebouwde woning had een energielabel D, dankzij onder meer driedubbel glas en vloerisolatie zitten we nu op A++++!’
Dat de beoogde energiebesparing bij deze zogeheten passieve energiewoning aardig lijkt te lukken blijkt uit gegevens van Buurkracht.nl, een initiatief waarbij buurtbewoners hun energieverbruik onderling kunnen vergelijken. Het energieverbruik van deze onlangs gereedgekomen “all-electric”-woning blijkt tot nu toe elke week 100 procent lager te liggen dan dat van de buurt!
Maar ook deze vooruitgang heeft zijn prijs, wanneer zijn de energiemaatregelen terugverdiend? Het is even stil. ‘We verdienen deze investeringen nooit terug,’ vertelt De Hart. ‘We gingen voor de verbouwing al erg zuinig met energie om, daardoor is de financiële winst van deze renovatie relatief gering. Dat vinden wij niet belangrijk, als je een jaar lang een sabbatical neemt praat je ook niet over de terugverdientijd van je verlofperiode. Dankzij deze verbouwing is ons comfort erg toegenomen, dat is veel belangrijker!’

De besproken woning is op 25 oktober te bezichtigen tijdens de Duurzame Huizen Route, zie: www.duurzamehuizenroute.nl

Geef een reactie