De weg vinden met een fietscomputer

Rijkert Knoppers, in: De Leesclub van alles, 16 maart 2020

Bestaan ze nog, die recreatieve fietsers met een geografische kaart in een klem op hun stuur, en die bijna bij elke afslag moeten afstappen om de gewenste route te kunnen volgen? Of zijn ze inmiddels zover met de tijd meegegaan dat ze zich met hun mobiele telefoon weten te oriënteren? Met overigens als gevaar dat de accu voortijdig leeg raakt of dat de regen de telefoon onbruikbaar maakt.  Nee, dan de moderne fietser, die een klein handzaam waterdicht apparaatje aan het stuur heeft gemonteerd, waarbij een pijltje op een scherm duidelijk zichtbaar de track weergeeft. Heb je een afslag gemist, dan is er niets aan de hand en geeft het Global Positioning System (GPS) feilloos aan hoe je via een kleine omweg weer op de juiste route kunt komen. En ben je helemaal van het padje af geraakt dan kan het navigatiesysteem met enkele drukken op de knop moeiteloos aangeven hoe je weer bij het startpunt terecht kunt komen.
Hoe ideaal deze elektronische wegwijzers ook lijken te zijn, er schuilt wel een adder onder gras, want dergelijke GPS-apparaten zijn allesbehalve eenvoudig te bedienen, om het voorzichtig uit te drukken. Het is niet voor niets dat er inmiddels diverse cursussen zijn, die de gebruiker op weg beloven te helpen. En dan zijn er diverse handleidingen, zoals deze GPS wijzer, die heel veel tekst nodig hebben om de ingewikkelde techniek uit te leggen.
Uit de inleiding van dit omvangrijk boek blijkt dat er maar liefst 12 modellen fietscomputers in de handel zijn, allemaal van marktleider Garmin, en allemaal voorzien van de verzamelnaam Edge. Alleen dat gegeven maakt het moeilijk om een eenvoudige handleiding samen te stellen, al was het maar omdat er voortdurend sprake is van commando’s, die bedoeld zijn voor specifieke toepassingen bij bepaalde modellen. Het is in dit verband raadselachtig waarom Garmin niet meer uniformiteit betracht bij de opzet van haar diverse modellen. Aan de andere kant is het duidelijk dat de diverse apparaten niet allemaal dezelfde mogelijkheden hebben. Zo blijkt dat je bij sommige Garmin Edges activiteitenprofielen kunt instellen, bijvoorbeeld omdat je op zoek bent naar routes voor toerfietsen of voor mountainbiken. Maar vier van de twaalf modellen hebben deze mogelijkheid niet. Wil je bij een van die modellen bijvoorbeeld aangeven dat je bij voorkeur over onverharde fietspaden rijdt moet je weer andere, speciale instellingen gebruiken.
Ondanks het feit dat het bij deze handleiding om een vierde, volledig herziene editie gaat, zijn er wel wat aanvullingen gewenst. Allereerst zou je als potentieel geïnteresseerde gebruiker willen weten waar de afkorting GPS voor staat, dat staat namelijk nergens vermeld. Waarom het vervolgens nodig is om als fietser een speciale fiets-GPS aan te schaffen, en of het ook mogelijk is om de wandel-GPS te gebruiken, die je nog thuis hebt liggen, blijft onvermeld. En wat het begrip “basecamp” inhoudt, dat op de voorpagina staat aangekondigd, lees je pas op pagina 71.
Hoewel voortdurend aan de orde komt dat de besproken GPS-apparaten verschillende eigenschappen hebben, heeft het boek niet een duidelijke functie als koopwijzer. Toch een gemiste kans! Want het zou toch jammer zijn dat als je verwacht dat je in je nieuw aangeschafte Garmin Edge een activiteitenprofiel kunt instellen, deze niet hiervoor geschikt blijkt te zijn.
Gelukkig blijkt halverwege het boek, dat een Garmin Edge wel bruikbaar is als wegwijzer om te wandelen. Daar zijn nog wel wat extra handelingen voor nodig om te voorkomen, dat het apparaat een vreemde route berekent, maar dat is een kleinigheid. Of het mogelijk is om ook een wandel-gps als fiets-navigatiemiddel te gebruiken lezen we hopelijk in de volgende herziene editie.

GPS wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser; de beste handleiding voor de Garmin Edge en Basecamp

Joost Verbeek

Uitg.: GPS-wijzer
2020, vierde volledig herziene editie
240 pag.
ISBN 978-90-8285-852-5
€ 19,90