Ook obesikat moet meer bewegen

Nrc/Handelsblad 13 maart 2014

Rijkert Knoppers

Kan je de ribben van je kat niet meer voelen? Is hij nauwelijks in beweging te krijgen? Dan is de diagnose niet al te moeilijk: te dik! Nu zullen veel mensen denken: ach, laat dat beest lekker mollig zijn. Maar vijf onderzoekers van de University of Illinois dachten hier anders over. Terecht, want te zware huisdieren hebben een verhoogde kans op allerlei ongemak, zoals artritis, hoge bloeddruk of diabetes. Daarbij betreft het een omvangrijk probleem, in de VS hebben bijvoorbeeld vijftig miljoen katten obesitas!
Op zoek naar een oplossing gaven de wetenschappers tien katten een verschillende behandeling. Sommigen kregen dagelijks één keer te eten, anderen meerdere keren per dag. De totale hoeveelheid voedsel was voor iedere kat hetzelfde. Conclusie: de katten die dagelijks vier keer een portie eten kregen bleken af te vallen. Want door de gang naar het eetbakje bewogen ze vaker! En beweging maakt slank, zo bracht deze studie aan het licht!
Maar wat nu? Moet je straks dagelijks je werk onderbreken om thuis je kat te eten gaan geven? Gelukkig heeft onderzoeksleider Kelly Swanson na zijn wekenlang durende onderzoek nog een andere optie bedacht: ga elke dag wandelen met je kat. Dat pakt altijd gunstig uit. Niet alleen voor je zwaarlijvige lievelingsdier, ook voor jezelf.